In de portefeuille projecten komen initiatieven terecht die het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen ten goede komen. Dit zijn tot nu toe ideeën die vanuit het kernteam van de stichting komen, maar zouden ook zeker door onze leden zelf kunnen worden aangedragen. Het project dat nu loopt is een pilot in samenwerking met de PABO van de Stenden Hogeschool in Groningen.
De meeste PABO’s in Nederland hebben geen vast curriculum als het gaat om hoogbegaafdheid. Dit is niet verwonderlijk, omdat het niet verplicht is gesteld vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het
gevolg hiervan is dat we er niet vanuit kunnen gaan dat er basiskennis omtrent hoogbegaafdheid bestaat onder de leerkrachten binnen het primair onderwijs.
Dit is een zorgelijk gegeven. De leerkrachten binnen het basisonderwijs hebben hoogbegaafde kinderen in hun klas en zouden deze kinderen ook als zodanig moeten kunnen herkennen en erkennen. Maar laten we eerlijk zijn, als je niet weet waar je naar moet kijken, hoe kan je het dan zien. Hier wilde de stichting i.o. verandering in brengen.
De stichting i.o. heeft daarom in 2024 de samenwerking gezocht met de PABO van de Stenden Hogeschool in Groningen en is gezamenlijk het initiatief opgepakt om een leerlijn hoogbegaafdheid te ontwikkelen voor het tweede, derde en vierde leerjaar. Concreet betekent dit dat leden van het kernteam in samenwerking met docenten van de hogeschool lessen voor de eerder genoemde leerjaren hebben ontwikkeld en verzorgd. Heel bewust zijn de lessen niet opgenomen in een minor, maar ingebed in het reguliere programma. Dit betekent dat alle leerlingen deze informatie tot zich kunnen nemen.
Door middel van deze pilot willen we bijdragen aan het creëren van een leerlijn, die makkelijk te implementeren is binnen het reguliere programma van de diverse PABO’s. Dit allemaal met als doel dat we in de toekomst wel een algemene basiskennis kunnen verwachten over hoogbegaafdheid in het basisonderwijs in Nederland.